• augustus

    28

    2019
  • 1184

Wat kost een geothermische warmtepomp?

Wat betaal je voor een bodemwarmtepomp? Wat zijn de grote kostenbepalers? Wij vroegen het aan Sara Dekesel van fabrikant Stiebel Eltron. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een warmtepomp van 7 kW. Voldoende voor een gezin van vier in een nieuwbouw van 150 m².

Een geothermische warmtepomp bestaat uit een binnen- en buiteninstallatie. De warmtepompinstallatie en het captatiesysteem in de bodem vormen samen de totaalprijs. We beginnen met die eerste.

De warmtepompinstallatie

“De prijs van de warmtepompinstallatie zelf hangt grotendeels af van het vermogen. Want hoe meer vermogen je nodig hebt, hoe meer power er moet zijn”, vertelt Dekesel. En hoe groter bijvoorbeeld het buffervat. En dus hoe duurder de installatie.

Vermogen

Het vermogen van de warmtepomp hangt dan weer af van:

  1. De te verwarmen oppervlakte.
  2. De benodigde hoeveelheid warm water.
  3. De isolatiegraad van je woning.

Voor onze voorbeeldnieuwbouw komt dat overeen met een vermogen van 7 kW. Prijskaartje: tussen de 12.000 en 14.000 euro, inclusief btw.

Installatiekosten en koeling

Reken op zo’n 1.300 euro installatiekosten. “Al zijn die erg projectgebonden en verschillen ze van installateur tot installateur”, nuanceert Dekesel. Als je met je toestel wil koelen, komt er nog eens 1.500 euro bij.

Het captatiesysteem

Voor het systeem in de bodem zijn er twee opties:

  1. Een horizontaal captatienet. Dit is een leidingensysteem onder je tuin dat warmte onttrekt aan de bodem.
  2. Verticale captatie. Eén of meerdere putboringen van enkele tientallen meters diep.

Horizontaal vs verticaal: grote verschillen

Het prijsverschil is groot. Een horizontaal captatienet kost je tussen de 3.500 en 5.500 euro. Inclusief btw én plaatsing.

“Die 5.500 euro is dan weer de basisprijs van een boring. Maar die kan oplopen tot het dubbele. De prijs hangt vooral af van de warmtegeleidbaarheid van de bodem. Hoe beter die geleidbaarheid, hoe minder diep je moet laten boren.”

In Limburg en de Kempen bijvoorbeeld, ben je een pak goedkoper af dan in Oost- en West-Vlaanderen. Want in die laatste twee provincies moet je dieper gaan om hetzelfde vermogen te garanderen.

Conclusie?

De eindfactuur verschilt enorm naargelang het type captatie. Voor onze voorbeeldwoning begint de prijs van een bodemwarmtepomp met horizontaal captatienet vanaf 19.000 euro. Inclusief btw en plaatsing. Bovenaan de prijscurve zit je aan 27.000 euro.

Voor een opstelling met putboring beginnen de prijzen vanaf 21.000 euro. Niet zo gek veel verschil met horizontale captatie. Maar de prijs stijgt tot 35.000 euro naargelang de warmtegeleidbaarheid van de bodem daalt.

“En dat is natuurlijk een enorm verschil. Die meerinvestering loont pas bij een grote warmtebehoefte. Voor een kleine tot gemiddelde woning is een lucht-waterwarmtepomp meestal een logischere keuze. Aan jouw installateur om samen met jou die afweging te maken”, besluit Dekesel.

BRON: Livios