Zonnepanelen werken door middel van bepaalde stoffen, halfgeleiders zoals silicium, die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Men noemt dit “fotovoltaïsch effect”. En dat effect wordt toegepast in zonnecellen. Om die stroom te kunnen gebruiken, moet hij door middel van een omvormer omgezet worden in 23 volt wisselstroom. Zo kan de opgewerkte elektriciteit meteen gebruikt worden in huis of terug geleverd worden aan het net. Bij het afnemen van elektriciteit draait de elektriciteitsmeter vooruit. Bij het terug leveren van elektriciteit aan het net, draait deze achteruit.

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van het type panelen, de installatiemethode, de grootte, … Uw installateur Joeri Mertens berekent voor u graag de terugverdientijd van uw zonnepanelen.

Welke type zonnepanelen worden het best gebruikt?

Belangrijk is te kiezen voor goed renderende zonnepanelen. Een ideaal rendement ligt tussen de 20% en 22%. Er zijn vele soorten zonnepanelen op de markt. Wij werken enkel met de hoogwaardigste panelen die te verkrijgen zijn.

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Een belangrijk gegeven is de temperatuur coëfficiënt (Pmax). Deze coëfficiënt geeft het rendement weer onder perfecte omstandigheden, Standaard Test Condities (STC). Deze condities zijn:

  • 25° Celsius temperatuur van de zonnecel (deze is al gauw 20° Celsius hoger dan de omgevingstemperatuur)
  • 1000 Watt/m2
  • 1,5 AM (luchtmassa eenheid)

De eerste factor is zeer belangrijk. Het is namelijk zo dat zonnepanelen niet beter gaan werken als het een warme zonnige dag is. Wanneer het bijvoorbeeld 20° is buiten dan is de temperatuur in de zonnecel makkelijk 30° hoger, namelijk 50°. Dit is een verschil van 25° met de STC.

Stel dat de je werkt met Q.peak Duo G5 panelen, dan is de Pmax 0,37%/°C. Dit betekent een rendementsverlies van : 25 x 0,37 = 9,25 % van het maximale rendement.