Eco Home Solutions https://www.eco-homesolutions.be Thu, 12 Sep 2019 17:30:06 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.18 Dilemma: nog één keer gas of nu al een warmtepomp? https://www.eco-homesolutions.be/dilemma-nog-een-keer-gas-of-nu-al-een-warmtepomp/ Thu, 12 Sep 2019 17:27:39 +0000 https://www.eco-homesolutions.be/?p=1180 Iedereen die bouwt of renoveert staat voor de keuze: kies ik (opnieuw) voor een verwarmingsketel op aardgas of zet ik nu al de stap naar een warmtepomp? Nu Nederland heeft aangekondigd dat het in sneltempo zijn gaskraan dichtdraait, laait ook bij ons het debat rond groene verwarming op. Maar tussen droom en werkelijkheid gaapt een

Het bericht Dilemma: nog één keer gas of nu al een warmtepomp? verscheen eerst op Eco Home Solutions.

]]>
Iedereen die bouwt of renoveert staat voor de keuze: kies ik (opnieuw) voor een verwarmingsketel op aardgas of zet ik nu al de stap naar een warmtepomp? Nu Nederland heeft aangekondigd dat het in sneltempo zijn gaskraan dichtdraait, laait ook bij ons het debat rond groene verwarming op. Maar tussen droom en werkelijkheid gaapt een verschil van ettelijke duizenden euro’s. Daarom vroegen wij aan vijf experts wat zij zouden doen. “95% kiest nog voor een cv-ketel.”

Iedereen die bouwt of renoveert staat voor de keuze: kies ik (opnieuw) voor een verwarmingsketel op aardgas of zet ik nu al de stap naar een warmtepomp?

“Eerst aandacht voor goede isolatieschil”

Dirk Verbeeck van Kamp C, het Antwerps Provinciaal Steunpunt voor Duurzaam Bouwen en Wonen: “Zowel bij nieuwbouw als renovatie is het belangrijk dat je woning eerst goed geïsoleerd is. Voor nieuwbouw is een warmtepomp een logische keuze. Dan voldoe je ook meteen aan de voorschriften van hernieuwbare energie van de Vlaamse overheid. De energie die je warmtepomp nodig heeft, kan je volledig of gedeeltelijk compenseren met PV-panelen. Maar ook zonder PV-panelen lukt het om CO2-neutraal te verwarmen als je groene stroom aankoopt.”

“Door de isolatieschil bij renovatie te verbeteren, daalt de warmtebehoefte en kies je best voor een lagetemperatuursysteem. Ook hier is een warmtepomp mogelijk”, vertelt Dirk Verbeeck. “Als dit toch een te grote investering is, blijft het verstandig om op lage temperatuur te verwarmen met bijvoorbeeld vloerverwarming, want deze verwarmingsmethode is ook rendabel voor aardgasketels. Als je ketel dan aan vervanging toe is, blijft de optie voor een warmtepomp open.”

“95% kiest nog voor condensatieketel”

Ook volgens Patrick O, CEO van Viessmann moet je eerst goed isoleren:“Je woning verwarmen blijkt voor velen een dilemma te zijn, maar alles begint met een goede isolatie. Zo minimaliseer je de warmtevraag. Als je moet verwarmen, kies je best voor een duurzame oplossing, zoals zonne-energie, een warmtepomp of hout. Meestal installeren we een warmtepomp in een nieuwbouw of bij een zware renovatie.”

“Let op dat je de warmtepomp niet overdimensioneert (te hoog vermogen voor jouw warmtevraag, red.)”, waarschuwt Patrick O. “Het kost handenvol geld en gaat slecht werken. Als je toch voor een fossiele verwarmingsmethode kiest omdat je budget het niet toelaat, ga je best voor een condensatieketel. Uiteindelijk kiest 95% hier nog voor. Met een slimme thermostaat kan je jouw verbruik dan drukken.”

“Concrete vraag naar warmtepompen blijft beperkt”

Stefan Hallez, directeur van sleutel-op-de-deurbedrijf Blavier merkt dat de concrete vraag naar warmtepompen toch nog beperkt blijft bij nieuwbouwprojecten. “De condensatieketel geniet bij velen nog de voorkeur. Toch is de keuze niet altijd even evident. Enerzijds is een warmtepomp een ecologische keuze en je bent minder afhankelijk van externe energie en toekomstige prijsschommelingen, zeker in combinatie met zonnepanelen. Anderzijds is de aankoop van een warmtepomp een stuk duurder en gezien de hoge elektriciteitskost op dit moment, is het ook niet echt voordelig in gebruik.”

“Als tussenoplossing kan je in je nieuwbouwwoning al een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur (vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren of ventiloconvectoren) voorzien in combinatie met een klassieke gascondensatieketel. Dit scoort eveneens vrij goed qua energieprestatie en energieverbruik. Als je later de condensatieketel gaat vervangen door een warmtepomp, doe je dit zonder de volledige installatie te vervangen”, aldus Stefan Hallez.

“Fossiele brandstoffen zijn geen langetermijnoplossing”

“Wij bevelen systemen op hernieuwbare energie aan, omdat fossiele brandstoffen geen langetermijnoplossing vormen”, vertelt Marleen De Roye van Dialoog, adviescenter voor duurzaam bouwen en bewust wonen. “Als je een warmteafgiftesysteem wil plaatsen of vervangen, raden wij je een systeem op zeer lage temperatuur aan (vloerverwarmingwandverwarming en ventiloconvectoren). Dit is noodzakelijk voor de efficiënte werking van een warmtepomp, maar ook nuttig, mocht je later op een warmtenet aansluiten. Vervang je een ketel zonder aanpassing van het afgiftesysteem? Dan raden we vaak aan om de ketel nog een laatste keer te vervangen door eentje op fossiele brandstof om binnen 15 jaar, als hij versleten is, over te schakelen op groene energie.”

“Soms genoodzaakt om te investeren in condenserende gasketel en pas later in groene energie”

Ook Gert Broekx van Dubolimburg stuurt meestal op hernieuwbare energie aan.“Bij een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning zit je met een lage energievraag, waardoor een warmtepomp geschikt is. Dankzij zijn hoge rendement heb je een laag verbruik. Een warmtepomp wordt elektrisch aangestuurd, dus je legt aanvullend ook best PV-panelen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je installatie te zwaar gedimensioneerd wordt. Daarom raden we aan om een warmteverliesberekening te laten maken, aanvullend met een gebruikersprofiel voor je sanitair water. Zo kan je de capaciteit van de installatie laten bepalen.”

“Bij renovaties is de kwestie moeilijker”, aldus Gert Broekx. “Omdat we fossiele brandstoffen op termijn volledig willen uitsluiten, adviseren we je om je woning eerst goed te isoleren, luchtdicht af te werken en een gecontroleerd ventilatiesysteem te integreren. Zo daalt je energiebehoefte en kan je op zeer lage temperatuur verwarmen. Vanaf dan wordt het interessant om een warmtepomp te voorzien in plaats van een stookolie- of gasketel. Soms ben je om budgettaire redenen genoodzaakt om je stookolieketel eerst nog te vervangen door een condenserende gasketel om dan later pas de overstap naar groene energie te (kunnen) maken.”

Bron: Livios

Het bericht Dilemma: nog één keer gas of nu al een warmtepomp? verscheen eerst op Eco Home Solutions.

]]>
Wat kost een geothermische warmtepomp? https://www.eco-homesolutions.be/wat-kost-een-geothermische-warmtepomp/ Wed, 28 Aug 2019 19:16:59 +0000 https://www.eco-homesolutions.be/?p=1122 Wat betaal je voor een bodemwarmtepomp? Wat zijn de grote kostenbepalers? Wij vroegen het aan Sara Dekesel van fabrikant Stiebel Eltron. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een warmtepomp van 7 kW. Voldoende voor een gezin van vier in een nieuwbouw van 150 m². Een geothermische warmtepomp bestaat uit een binnen- en buiteninstallatie. De warmtepompinstallatie en het captatiesysteem

Het bericht Wat kost een geothermische warmtepomp? verscheen eerst op Eco Home Solutions.

]]>
Wat betaal je voor een bodemwarmtepomp? Wat zijn de grote kostenbepalers? Wij vroegen het aan Sara Dekesel van fabrikant Stiebel Eltron. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een warmtepomp van 7 kW. Voldoende voor een gezin van vier in een nieuwbouw van 150 m².

Een geothermische warmtepomp bestaat uit een binnen- en buiteninstallatie. De warmtepompinstallatie en het captatiesysteem in de bodem vormen samen de totaalprijs. We beginnen met die eerste.

De warmtepompinstallatie

“De prijs van de warmtepompinstallatie zelf hangt grotendeels af van het vermogen. Want hoe meer vermogen je nodig hebt, hoe meer power er moet zijn”, vertelt Dekesel. En hoe groter bijvoorbeeld het buffervat. En dus hoe duurder de installatie.

Vermogen

Het vermogen van de warmtepomp hangt dan weer af van:

  1. De te verwarmen oppervlakte.
  2. De benodigde hoeveelheid warm water.
  3. De isolatiegraad van je woning.

Voor onze voorbeeldnieuwbouw komt dat overeen met een vermogen van 7 kW. Prijskaartje: tussen de 12.000 en 14.000 euro, inclusief btw.

Installatiekosten en koeling

Reken op zo’n 1.300 euro installatiekosten. “Al zijn die erg projectgebonden en verschillen ze van installateur tot installateur”, nuanceert Dekesel. Als je met je toestel wil koelen, komt er nog eens 1.500 euro bij.

Het captatiesysteem

Voor het systeem in de bodem zijn er twee opties:

  1. Een horizontaal captatienet. Dit is een leidingensysteem onder je tuin dat warmte onttrekt aan de bodem.
  2. Verticale captatie. Eén of meerdere putboringen van enkele tientallen meters diep.

Horizontaal vs verticaal: grote verschillen

Het prijsverschil is groot. Een horizontaal captatienet kost je tussen de 3.500 en 5.500 euro. Inclusief btw én plaatsing.

“Die 5.500 euro is dan weer de basisprijs van een boring. Maar die kan oplopen tot het dubbele. De prijs hangt vooral af van de warmtegeleidbaarheid van de bodem. Hoe beter die geleidbaarheid, hoe minder diep je moet laten boren.”

In Limburg en de Kempen bijvoorbeeld, ben je een pak goedkoper af dan in Oost- en West-Vlaanderen. Want in die laatste twee provincies moet je dieper gaan om hetzelfde vermogen te garanderen.

Conclusie?

De eindfactuur verschilt enorm naargelang het type captatie. Voor onze voorbeeldwoning begint de prijs van een bodemwarmtepomp met horizontaal captatienet vanaf 19.000 euro. Inclusief btw en plaatsing. Bovenaan de prijscurve zit je aan 27.000 euro.

Voor een opstelling met putboring beginnen de prijzen vanaf 21.000 euro. Niet zo gek veel verschil met horizontale captatie. Maar de prijs stijgt tot 35.000 euro naargelang de warmtegeleidbaarheid van de bodem daalt.

“En dat is natuurlijk een enorm verschil. Die meerinvestering loont pas bij een grote warmtebehoefte. Voor een kleine tot gemiddelde woning is een lucht-waterwarmtepomp meestal een logischere keuze. Aan jouw installateur om samen met jou die afweging te maken”, besluit Dekesel.

BRON: Livios

Het bericht Wat kost een geothermische warmtepomp? verscheen eerst op Eco Home Solutions.

]]>